,

VISITA AL SISTEMA DE L’AIGUA DEL PROFESSOR XIAO YUN ZHENG

El passat diumenge, 3 de juny, tinguérem una visita mol especial. El professor Xiao Yun Zheng, del Centre Internacional d’Estudis de Cultura Ecològica de l’Acadèmia de Ciències Socials de la Província de Yunnan, a la República Popular de la Xina.

El professor Yun estava a València per a realitzar una conferència el dia 6 al Departament d’històrica Medieval de la Universitat de València, al voltant dels efectes de la gestió dels recursos hídrics en el desenvolupament de la Xina antiga i medieval, i mostrà interés per conéixer el nostre sistema hidràulic de la comarca de la Safor, i el seu origen medieval.

Amb aquest motiu visità els partidors de Potries, així com la ruta de l’aigua, on li traslladarem els fonaments originaris del sistema i els seus efectes en el desenvolupament del territori i la seua economia des de l’època dels Boamit i posteriorment de Serafí de Centelles i María Enríquez, artífexs de la primera reforma i ampliació del sistema hidràulic, perfectament reflectit i descrit al document de “La Concòrdia” de 1511, signat pels caps del Ducat de Gandia i del Comtat d’Oliva, senyors de les terres regades pel sistema hidràulic del Riu d’Alcoi.ç