,

EL METGE BERNABEU I LA “RUTA DE SOTAIA” OBRIN EL CAP DE SETMANA CENTRAL DEL PORRAT DE SANT BLAI

La xerrada del Dr. Josep Bernabeu: “Etnotobotànica i gastronomia en l’Obra de Joan Pellicer”, obrirà les activitats culturals d’aquest cap de setmana del Porrat de Sant Blai, el divendres a les 19,30 hores a la Casa de la Cultura de Potries.

Doctor en medicina i catedràtic d’història de la ciència en la Universitat d’Alacant, imparteix cursos d’ “Introducció a les ciències de la salut”, “Gastronomia, tradicions culinàries i salut”, “Transicions alimentàries i nutricionals” i “Història de la salut pública” en el grau de Nutrició Humana i Dietètica i en el Màster de Salut Pública de la Universitat d’Alacant.

La seua activitat investigadora està relacionada amb la història de la salut pública per al període contemporani europeu i espanyol. En els últims anys, entre els principals temes abordats, destaquen, d’una banda, els treballs sobre els determinants del procés de transició nutricional i la seua relació amb la transició de la salut i la transició epidemiològica. D’altra banda, l’estudi de les malalties de la misèria i la pobresa, amb especial atenció en el cas del tracoma. En tots dos casos, la recerca històrica s’ha emmarcat en el context historiogràfic i epistemològic de la història present i els usos del passat.

Ha estat investigador visitant a la Universitat de Sàsser (Sàsser, maig-juliol 2015) i professor visitant d’història de la salut pública a l’Escola Nacional de Sanitat de Madrid (des del curs 2008-2009).

La Ruta de Sotaia.

Una altra proposta ben interessant serà la “Ruta de Sotaia”, el dissabte 3 al matí, un itinerari que naix des de Bellreguard i es fonamentat en el concepte el vell tòpic literari del “beatusille” , l’elogi de la senzillesa i l’austeritat de vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat, remarcat al llibre pòstum de Joan Pellicer: “El Diari de Soataia”. Sutayha (que vol dir “la terrassa, l’enllosat, la safa de l’almàssera”) va ser el nom que li van ficar els musulmans per semblar-se a un terrat, una planura, un espai que esperaven ser llaurat i conreat.

Es tracta d’un passeig entre Bellreguard, Rafelcofer i Potries, per un mar de tarongers que projecta la successió de parcel·les irrigades per les innombrables séquies i files; la concatenació de fileres rectilínies que dibuixen unes estructures geomètriques i l’explosió de colors i olors de la flor del taronger i de les taronges.

El viatge serà guiat per 2 grans mestres de la interpretació del territori: Fernando Sendra, autor del lllibre “Els Molins de la Safor”, que coneix com ningú el patrimoni hidràulic de la comarca; i el biòleg i etnobotànic: Vicent Morera, deixeble dels ensenyaments de Pellicer, que ens posarà en contacte amb la seua figura, a través dels seus textos i de la interpretació de la vegetació de les terres de Sotaia que es travessaran.