,

COMPTADORS INTEL·LIGENTS D’AIGUA

Potries impulsa la instal·lació de comptadors intel·ligents d’aigua a totes les llars

L’Ajuntament de Potries ha començat el procés de substitució de tots els comptadors d’aigua convencionals per models que permeten la tele lectura i que possibiliten l’estalvi del 70% de l’aigua desaprofitada.

La renovació del parc de comptadors d’aigua per aparells que fan possible la tele lectura culminarà al poble, amb la substitució d’un total de més de 800 unitats, al llarg del 2021. Els passos pel reemplaçament íntegre que permetrà un considerable estalvi en la compra d’aigua en alta ja han començat. El sistema permet a la ciutadania, entre tot un seguit d’avantatges, conéixer en temps real el seu consum i configurar alarmes que avisen en cas que se supere un consum determinat o detectar, fins i tot, una fuita. A través de l’accés a la plataforma de la Diputació els propietaris dels habitatges poden entrar al seu perfil de consum i saber amb exactitud quant gasten per períodes mensuals, setmanals, diaris o per hores.

Amb aquesta nova tecnologia se suprimeix la lectura ordinària dels dispositius que havien de fer els operaris de manteniment i per tant s’ajusten als consums en temps reals.

La substitució de comptadors ordinaris per qui possibiliten la tele lectura la porta a terme el servei municipal com a part de la línia d’inversions del cicle integral de l’aigua destinada a «disposar d’unes infraestructures modernes i oferir als abonats un millor servei el dia a dia», tal com s’informa des de l’Ajuntament.


Recollida de dades

Alhora que es canvien els aparells, s’instal·len en llocs estratègics uns concentradors que permeten recollir tots els senyals que emeten i fer-los arribar als servidors de les oficines centrals. Aquestes dades, una vegada, el sistema estiga operatiu, es gestionaran centralitzadament i permetran un gir al servei de facturació als clients. En un primer moment, el desplegament dels comptadors s’ha començat a implementar a les zones perifèriques del poble, entre les quals hi ha la zona industrial i els àmbits residencials amb estructura de finques.

L’alcaldessa, Assumpta Domínguez, ha assenyalat que «volem avançar en l’estalvi econòmic, l’eficiència energètica i la transparència en la gestió quotidiana del servei municipal de l’aigua. La implementació de noves tecnologies mitjançant comptadors a distància facilita al veïnat el seu consum d’aigua en tot moment i, per tant, en potencia la informació i afavoreix l’estalvi d’aigua i un ús encara més responsable».
La primera edil ha fet valdre la iniciativa per què ”ens permetrà seguir caminant cap a la consolidació d’un model de bon govern i de poble sostenible”.

El projecte també contemplava la substitució de canalització per a subministraments a la urbanització “La Pedrera”, per a així adequar la infraestructura a les condicions i cabals necessaris actuals.

En total s’invertiran 146.268,51 euros, dels quals 90.000 euros procedeixen del pla Reacciona de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. Els informes elaborats pels tècnics municipals avalen la importància d’aquesta inversió atés que l’ajuntament assolirà un estalvi del 70% de l’aigua desaprofitada, és a dir 45.000 m³.